Riječ “kolagen” izvedena je od grčkog “kolla,” što znači ljepilo. Najzastupljeniji je protein u našem tijelu koji tvori mišićno-koštani sustav i svo vezivno tkivo. Stručnjaci ga često nazivaju izvorom mladosti. Kako starimo, sposobnost našeg tijela da stvara kolagen počinje se usporavati. Posljedično, naša koža, kosa, tetive, hrskavice, kosti, zglobovi, organi i crijeva počinju gubiti strukturu, što uzrokuje znakove starenja i lošeg zdravlja.
Kolagen se prvenstveno sastoji od aminokiselina, od kojih se mnoge dobivaju prehranom. Postoje mnoge ukusne namirnice koje pomažu u nadopunjavanju kolagena, no dodaci prehrani mogu biti učinkovitiji na više načina od same ljepote.
Istraživanja pokazuju da je naša koža sastavljena od približno 70% kolagena. U nekim studijama utvrđeno je da potrošnja kolagenih peptida značajno smanjuje volumen nabora do oko 20 posto, a taj je učinak bio dugotrajan. Druga pak istraživanja pokazuju kako je 6 mjeseci korištenja kolagena dovelo do jasnog poboljšanja izgleda kože kod žena koje pate od celulita i strija.
Oko 33% kolagena izrađeno je od aminokiselina prolina i glicina. U današnje vrijeme teško je dobiti dovoljne količine samo prehranom. Hidrolizirani protein kolagena (prah) vjerojatno je najlakši način za povećanje razine kolagena. Hidroliziran jednostavno znači da su proteini razbijeni u molekule koje se lako konzumiraju. Uzimanje samo 2 žlice tijekom doručka i prije spavanja pokazalo se dovoljnim za postizanje rezultata.
Koštana juha, koja se stoljećima koristila i stekla je popularnost i danas, obiluje kolagenom, mineralima i drugim protuupalnim svojstvima. Iz vaše kuhinje ili trgovine zdravom hranom, lako ju je pijuckati poput čaja ili koristiti u juhama i drugim jelima. Koštana juha sadrži puno proteina i podržava imunološki sustav. Posebno je korisna za zdravlje probavnog sustava i smanjenje upala.
U našoj svakodnevnoj prehrani, riba, meso, kosti i organi najbolji su izbori kolagena. Vegetarijanci mogu ovisiti o grahu, siru, jajima i pšeničnim klicama. Dodavanje vitamina C iz bobičastog voća i salata, uz mineralni bakar i sterol dobiveni iz aloa vere, povećat će korištenje i proizvodnju kolagena. Bakar možete dobiti iz izvora poput sjemenki sezama i indijskih oraščića.
Osim ljepote, aminokiselinski profil kolagena svima može poboljšati život. Poboljšava raspoloženje, zdravlje crijeva i olakšava bolove u zglobovima uzrokovane vježbanjem. Njegov visoki sadržaj prolina, za koji se pokazalo da je značajno prisutan u zacjeljivanju rana, te glicin, važan inhibitorni neurotransmiter kao i prirodno protuupalno sredstvo, od velikog su interesa u današnjim istraživanjima.